Rodzaje i właściwości miodu

Niezależnie od rodzaju ważne jest, aby miód był w pełni naturalny i pochodził z pasieki, która ma nadany numer weterynaryjny. Istnieje wiele rodzajów miodu, z których każdy posiada różne właściwości[1]:

  1. Miód rzepakowy – pomaga przy problemach z wątrobą, drogami żółciowymi, sercem, naczyniami wieńcowymi oraz na stany zapalne dróg oddechowych.
  2. Miód akacjowy – ma działanie uspokajające i wzmacniające. Pomocny także w przypadku chorób przewodu pokarmowego, nerek i układu moczowego.
  3. Miód lipowy – działa antystresowo, ma dobroczynny wpływ na układ nerwowy, a także serce i układ krążenia.
  4. Miód gryczany – wspomaga układ krążenia, wątrobę oraz leczy niedokrwistość wynikającą z niedoboru żelaza.
  5. Miód wrzosowy – najlepszy na nerki, drogi moczowe czy stany zapalne jelita.
  6. Miód wielokwiatowy – wzmacnia organizm, działa dobroczynnie na serce i naczynia krwionośne.
  7. Miód spadziowy ze spadzi liściastej – ma wspaniały wpływ na nerki i drogi moczowe oraz na wątrobę i drogi żółciowe.
  8. Miód spadziowy ze spadzi iglastej – leczy przewód pokarmowy, zaparcia, biegunki oraz choroby serca i naczyń krwionośnych.

Jaki miód na przeziębienie?

Poza powyższymi właściwościami, miód ma dobroczynny wpływ na dolne i górne drogi oddechowe. Wracając jednak do meritum i odpowiadając na pytanie jaki miód jest dobry na przeziębienie, szczególnie polecany jest miód: lipowy, spadziowy i wielokwiatowy. Wzmacniająco na organizm działa natomiast miód rzepakowy. Przeziębienie jest chorobą wirusową i atakuje głównie nos, gardło i zatoki. Oznaki choroby to przede wszystkim: kaszel, ból gardła, katar, kichanie i ból głowy, co jest z pewnością uciążliwe. Dlatego, aby szybciej pozbyć się przykrych dolegliwości, warto stosować miód na przeziębienie. Zawiera on antyoksydanty, które wykazują właściwości przeciwbakteryjne i przeciwdrobnoustrojowe, pomagając uporać się z objawami choroby. Miód w naturalny sposób łagodzi ból i drapanie w gardle. Warto stosowanie miodu wesprzeć dodatkowo, pastylkami do ssania takimi jak np. neo-angin®, które wykazują działanie chłodzące, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze oraz antyseptyczne.

Zalety miodu

  1. Jest źródłem przeciwutleniaczy zwanych polifenolami, które odgrywają ważną rolę w zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym, w tym chorobom serca.
  2. Posiada właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze.
  3. Herbata z miodem i z cytryną jest doskonałym wsparciem przy przeziębieniu.
  4. Według doniesień naukowców z Uniwersytetu w Bonn miód może dać także lepsze efekty np. w leczeniu trudno gojących się ran, w tym zakażeń gronkowcem złocistym metycylinoopornym (MRSA), niż antybiotyki[2].

Wybór odpowiedniego miodu na przeziębienie pomoże się szybciej uporać z infekcją. Działanie miodu jest znane od tysięcy lat. Jednak oprócz korzystnych prebiotyków i składników odżywczych, surowy miód (nierozgrzewany) może zawierać szkodliwe bakterie, takie jak Clostridium botulinum, które produkują jad kiełbasiany – szczególnie niebezpieczny dla niemowląt. Dlatego nie wolno podawać surowego miodu dzieciom poniżej pierwszego roku życia.

[1] https://www.medonet.pl/zdrowie/diety,miod-na-serce–watrobe-i-nerwy,artykul,1693961.html

[2] https://cordis.europa.eu/article/id/26099-honey-more-effective-than-drugs-for-treating-wounds-say-scientists/pl